Murbruk är integration – inte bara samarbete
I oktober kommer vi hålla en föreläsning om projektet Murbruk. Ni kanske undrar vad projektet egentligen handlar om? Visst handlar det om samverkan mellan två småskaliga ekologiska gårdar. Men det handlar också om någonting som går längre än bara det. Det handlar om att integrera småskaliga verksamheter. Att utveckla och utnyttja möjligheter genom nära samplanering och samarbete i stället för att varje gård ska behöva bli större eller specialisera sig för att få bättre ekonomi. Det är det som menas med ”murbruk”. Det är kanske lättast att illustrera vad integration kan betyda med två exempel.
1. Odlingsplanering, olika jordarter och förutsättningar
Ändebols gård och Birgittas trädgård är två närliggande gårdar i Sörmland. Trots det har de har olika jordarter och odlingsförutsättningar. Ändebols har både tung Sörmlandslera på sina åkrar och en lättare mullhaltig jord på de nyetablerade permanenta bäddarna. Birgittas trädgård har i stället en lätt sandjord. Att ha olika jordar att jobba med skapar både många möjligheter och utmaningar. Med rätt planering kan styrkorna hos de olika jordarterna verkligen utnyttjas. Därför har gårdarna samplanerat odlingssäsongen i år. Det betyder till exempel att Birgittas trädgård kan minska mängden kål som odlas för att i stället köpa in grönkål och svartkål mm. från Ändebols gård till sina kunder. Birgittas trädgård har också odlat potatis på en mycket större areal än vanligt för att kunna leverera potatis veckovis till försäljning i Ändebols gårdsbutik. Besluten har inte bara tagits med hänsyn till ekonomiska faktorer utan också till faktorer som handlar om miljö, jordhälsa och behovet av att undvika risker för olika sjukdomar. Birgittas trädgård har försökt undvika att odla mycket kål på grund av den begränsade odlingsytan som de brukar, vilket medför vissa utmaningar för att få till en bra växtföljd och ett långsiktigt arbete för att främja jordhälsan. Kål är också en utmanande gröda på lätt sandjord. Ändebols vill å sin sida gärna undvika att odla potatis (trots att den är en jättepopulär produkt i gårdsbutiken) på grund av risken för bladmögel i deras stora - och ekonomiskt viktiga - tomatodlingen.
Vi kommer under projektet utveckla och beskriva fler exempel om samplanering, men exemplet ovan ger en överblick för hur beslutsprocessen har gått till med målet att integrera odlingarna på de två småskaliga gårdarna, för att gynna både den ekonomiska och miljömässiga hållbarheten.
2. Skörd – ett vitkålshuvuds liv
Murbruksmodellen handlar också om att öka värdet av de skördade grödorna samt att minska svinn. Vitkål är ett bra exempel. På bilden nedan visas hur de olika möjligheterna för att ta hand om vitkålsskörden mellan två verksamheter kan organiseras. Ett viktig pusselbit är Ändebols livsmedelgodkända kök, som kan användas för att ta hand om andrasorterings kålhuvuden. Den här möjligheten har Birgittas trädgård, som är en nyetablerad verksamhet, inte annars. På det här sättet förbättras ekonomin för vitkålen samtidigt som matsvinnet minskar. Matsvinn kan annars lätt uppstå i en ekologisk trädgårdsodling (inte minst på grund av alla skadedjur som vill äta kål!).
Som ni ser ovan kräver integrering att många olika pusselbitar finns på plats för att skörden ska kunna tas om hand på bästa möjliga sätt. Vi har därför utvecklat olika system för kommunikation samt planering mellan de olika verksamheternas delar (t.ex. trädgård, butik och kökspersonal på Ändebols gård). Vårt nästa blogginlägg handlar just om det, de olika system och verktyg som vi har försökt att bygga upp under projektets första året.