Murbruk - samverkansmodell för småskaligt ekologiskt jordbruk
I våras 2023 fick vi reda på att Jordbruksverket har beviljat pengar till ett gemensamt projekt mellan Ändebols gård och Birgittas trädgård. Projektet handlar om att utveckla olika möjligheter för nära samarbete mellan gårdarna. Modellen för samarbete ska generaliseras och beskrivas i en handbok, och på så sätt kunna spridas till andra gårdar.
“Murbruksmodellen” bygger på att två gårdar med olika förutsättningar i Sörmland (lera och sand) kombineras för att möjliggöra någonting nytt (murbruk). Modellen ska kunna användas av de som vill utveckla olika synergier som har identifierats för att öka den miljömässiga och ekonomiska hållbarheten för båda aktörerna.
Ändebols gård och Birgittas trädgård är två gårdar med olika miljömässiga, ekonomiska och verksamhetsmässiga förutsättningar. De olika förutsättningarna skapar möjligheter för intressanta och viktiga synergier mellan gårdarna. Som ett exempel kan nämnas att den sandiga jorden i Birgittas trädgård och de odlingsmetoderna som Alexander och Courtney använder på gården gör det möjligt att producera tidiga sommarmorötter och andra primörer. Gårdarna jobbar nu tillsammans för att möjliggöra försäljningen av tidiga grönsaker och primörer i Ändebols gårdsbutik. Dessutom har båda gårdarna under de senaste åren utvecklat idéer och metoder för odling i permanenta bäddar för att möjliggöra tidig produktion och säsongsförlängning av grönsaksodling på friland. Ändebols driver sedan 2006 tomat- och gurkodling i växthus. Som en nyetablerad verksamhet har Birgittas trädgård inte kapital eller möjlighet att investera i ett växthus och driva växthusodling. Genom samarbete kan överskottet från Ändebols växthusproduktion säljas till Birgittas trädgård för vidare försäljning i deras andelsjordbruk. På det sättet ökar utbudet för Birgittas trädgårds kunder, något som underlättar mycket under uppstartsåren. Samarbetet är en del i att underlätta generationsskifte inom jordbruket genom att det gör det lättare för en ny aktör att dra igång sin verksamhet.
För att småskaliga ekologiska jordbruk ska fortsätta att bidra till att jordbrukssektorn ska kunna nå de olika miljö- och klimatmålen i Sverige måste det finnas nya modeller för ökad ekonomisk hållbarhet och resiliens/motståndskraft för mindre svenska gårdar med diversifierad produktion. Det är bl.a viktigt att nya och etablerade verksamheter inom den gröna näringen har möjligheter att vidareutvecklas, vilket kan underlätta generationsskifte inom jordbruket. Det här projektet har som mål att nå positiva effekter för ekologisk produktion genom att förbättra förutsättningar för småskaligt ekologiskt jordbruk genom nära samarbete mellan två närliggande gårdar i Sörmland.
Vi hoppas att det här projektet kommer att vara av värde för andra liknande småskaliga gårdar som söker efter möjligheter att öka resiliens och hållbarhet.