Odlingsexperiment med gröngödsling inom projektet
En viktig del av Murbruksprojektet är att vi får möjligheten att experimentera med odlingsmetoder på två närliggande gårdar som har olika odlingsförutsättningar. Ändebols gård har en tung lerjord och Birgittas trädgård har en lätt, näringsfattig sandjord. Trots att gårdarna ligger ganska nära varandra så har gårdarna även lite olika odlingsklimat. Vi märker att Birgittas trädgård, som ligger upp på ett berg i skogen har ett lite kallare odlingsklimat med större risk för sen vårfrost. År 2023 fick Birgittas trädgård en mycket sen frost som skadade majsen, men majsen på Ändebols klarade sig fint. Ändebols varmare odlingsklimat betyder att händelser såsom när insekter anländer för att mumsa på kålen under högsäsong inträffar lite tidigare än på Birgittas trädgård. Händelsen fungerar som en sorts varning om vad som kommer hända på Birgittas trädgård inom några dagar.
Det här att kunna jämföra de olika odlingsförutsättningar på gårdarna är en viktig sak att komma ihåg när vi tänker kring hur vi kan öka resiliensen genom vårt samarbete och nära samplanering för odlingssäsongen. I den här bloggen kommer vi beskriva hur vi har experimenterat med odling av gröngödslingsgrödor på Ändebols gård och Birgittas trädgård under säsongen 2023.
Gröngödsling som undergröda i majsen på Ändebols gård
Birgittas trädgård har alltid odlat olika sorters grödor (t.ex. basilka, tagetes mm.) under majsen för att det är ett bra sätt att hålla borta ogräs samt kunna öka skörden. Gröngödsling som undergröda i majsen är dock en ny sak för gårdarna. Ändebols gård odlar mycket majs under säsongen och behöver därför rensa och hacka mycket för att hålla bort ogräset. Därför tänkte vi att det skulle vara en bra idé att experimentera med att så gröngödsling under majsen. Vi sådde en blandning med honungsfacelia, bovete och perserklöver för hand ungefär en vecka efter att vi hade planterat ut majsplantorna som var ungefär fem veckorsplantor vid den tidpunkten. Fröerna blandades med fuktig såjord för att vi inte skulle så för tätt och för att öka grobarheten på gröngödslingsgrödan. Sedan lät vi majsen och gröngödslingen växter upp tillsammans. Vi funderade över om vi skulle hacka ner gröngödsling en gång för att minska konkurrensen mellan majsen och gröngödslingen men lät till slut allting vara. Gröngödslingsblandningen täckte jorden fint och majsen växte kraftigt. Majsplantorna blev stora och fina trots att skörden var mycket försenad på grund av en jättekall och blöt juli. Till slut fick vi en fin men sen majsskörd och hade inga problem med ogrästrycket. En sak som vi rekommendera om ni vill prova att så gröngödsling under majsen nästa säsong är att öka avstånd mellan majsraderna lite för att vara säker på att det inte blir för mycket konkurrens mellan alla grödor.
Att klippa ner gröngödsling och sedan låta fåren mumsa på den
En sak som Birgittas trädgård har gjort tidigare år och som vi även ville prova på Ändebols gård är att ha en blandning med ettårig gröngödsling i växtföljden och sedan klippa ner den några gånger under säsongen för att undvika att den ska fröar av sig, samt för att ha högre total biomassatillväxt. Vi testade samma sak på Ändebols i fjol (2023) där vi sådde en blandning med honungsfacelia, bovete, perserklöver och westerwoldiskt rajgräs (blandat med såjord) för hand. Den växte fint och efter några veckor när den hade börjat blomma i juli så klippte vi ner den med en trimmer. Den växte upp fint igen och efter ytterligare några veckor (i slutet på augusti) fick fåren komma in och de mumsade i sig allting under bara några dagar. Det var som om de hade fått mumsa på den godaste salladsbuffén som finns!
Sen sådd av både ettåriga och tvååriga gröngödslingar
Vi experimenterade även med lite senare sådd och olika ettårig och tvåårig gröngödslingar mellan sent i augusti och tidigt i oktober under säsongen 2023. Efter att vi hade upplevt problem med jorden på en del bäddar bestämde vi oss för att så en ettårig gröngödsling (en likadan blandning som ovan) för att lära oss mer om hur sent man kan så gröngödsling och fortfarande lyckas med etablering innan frosten kommer. Det blev en jättefin fånggröda som fick växa upp i fler veckor tack vare en sen första höstfrost. Den här gröngödslingen såddes i slutet på augusti och fick växa långt in i november.
Vi har också börjat experimentera med sådd av tvåårig råg som gröngödsling efter att Courtney varit på studiebesök hos Skilleby trädgård i Järna och fick inspiration att prova. Vi har känt oss lite osäkra på om vi skulle så tvåårig gröngödsling på Birgittas trädgård med tanke på att det inte finns några bra maskiner (om man inte äger en jordfräs eller traktor) för att riva upp tvååriga gröngödslingar med sin täta matta av vegetation. Men nu har vi bestämt oss för att testa om det passar in i Birgittas trädgårds odlingssystem. Vi vet hur bra tvååriga gröngödslingar är för jordhälsan och vill gärna lära oss hur vi kan inkludera dem i växtföljden på ett bättre sätt. Vi har också sått råg på Ändebols gård och kommer experimentera med olika sätt att låta den växa/odla direkt i den/avdöda den under odlingssäsongen 2024.