Odlarmöte inom Mubruksprojektet
Fredag den 25:e oktober anordnade vi i murbruksprojektet ett odlarmöte för att diskutera realistiska och praktiska lösningar när det gäller insatsmedel för ekologisk grönsaksproduktion i regionen. Idén till mötet kom från vårt arbete med en resiliensutvärdering inom murbruksprojektet under de två senaste säsongera (Se vår tidigare blogginlägg: “resiliens inom småskaligt ekologiskt jordbruk”). Vi har använt oss av sju olika resiliensprinciper för att genomföra utvärderingen och som resultat har stora förbättringsmöjligheter i relation till två av resiliensprinciperna identifierats, nämligen: 1) lokalt ömsesidigt beroende & globalt oberoende och 2) bevara ett levande kulturarv (både socialt och biologiskt), när det gäller ekologiska insatsvaror såsom fröer, gödsel, småplantor mm.
Under mötet introducerade vi lärdomar från murbruksprojektet när de gäller de två ovanstående principerna.
Några exempel som lyftes var:
1) Ömsesidigt beroende inom produktion:
Att samplanera och producera med och åt varandra:
Att kunna köpa plantor av varandra:
Att låna verktyg av varandra:
Odlarna på mötet fick också dela med sig av sina erfarenheter och behov när det gäller ömsesidigt beroende mellan lokala odlare i regionen.
Under mötet diskuterades även principen “att bevara ett levande kulturarv (både socialt och biologiskt)” med några bra exempel från t.ex. Sörmlandsäpplen och Kålrotsakademien.
Till sist diskuterade alla på mötet möjligheter att förbättra förhållandena kring 1) lokalt ömsesidigt beroende och 2) bevarandet av ett levande kulturarv i regionen.
Praktiska lösningar för ökad resiliens:
Som en del av arbetet med resiliens inom murbruksprojektet bestämde vi oss för att fokusera på två resiliensprinciper som vi identifierat som viktiga för ökad resiliens för Sörmlands odlare på det regionala planet. Vi identifierade ett behov att arbeta med realistiska och praktiska lösningar för att bygga upp lokalt ömsesidigt beroende när det gäller insatsvaror i Sörmland och för att förbättra vår gemensamma förmåga att bevara ett levande kulturarv i regionen. Dessa frågor är större än de som behandlas inom murbruksprojektet, men de skulle kunna vara föremål för framtida samarbetsprojekt mellan ekologiska gårdar i Sörmland.